onsdag 14 november 2012

Botar pluggdepp

... med varm choklad och minimarshmallows.

Så här ska det väl inte kännas att läsa på universitetet? Jag har ångest varenda dag, och vill inget hellre än att hoppa av. Jag försöker intala mig själv att arbetsmarknaden är stor och bred och att möjligheterna är så många, men det räcker inte. Jag tycker att det är så otroligt tråkigt, och jag orkar inte mer. Ekonomi är inget för mig. Synd att jag inte vet vad som är... 

1 kommentar:

David N sa...

Kan ju säga att du inte är ensam, jag vet lika lite vad jag ska göra eller om det jag läser är klokt, än mindre rätt, men se det såhär: du har alla möjligheter och ingen direkt stress med att bli klar. Bättre att du prövar dig fram tills du finner vad du tycker passar, exakt vad sedan detta innebär är något man själv måste upptäcka genom introspektion. Gör dig helt enkelt en till kopp varm choklad och ta med dig den till en lugn och mysig plats (t.ex. en soffa med kuddar, tänd möjligtvis några värmeljus, men se till att du inte har några distraherande moment) efter att du lagt ångesten på hyllan och se över de fakta du har på bordet. Ställ dig frågor som:
- Varför läser jag det jag gör? Är det för att jag vill det, för att det leder till jobb eller bara för att läsa?
- Vad vill jag få ut av det?
- Kommer det bli bättre än vad det är nu? Kanske har du andra saker som förmörkar dina dagar, sådant som inte alls har med programmet att göra. Ens välmående är nämligen inte en samling separata sfärer utan en helhet där alla delar påverkar varandra - jag har själv känt mig nere i mina studier bl.a. p.g.a. faktorer som rent värdsligt tett sig fullkomligt irrelevanta för dem. Eller kanske det ligger i att du inte gillar den nuvarande delkursen.
- Kommer jag kunna se tillbaka om 10/20/30 år om jag går igenom detta och ändå vara glad över att jag valde som jag gjorde?
- Kan jag föreställa mig som det mitt program leder till? Det måste givetvis inte vara en konkret eller helt realistiskt bild men något som indikerar att det är rätt för dig.
- Varför mår jag som jag gör? Som du själv sagt, universitetstiden ska vara rolig och om det inte är det så är något fel. Exakt vad detta innebär är det dock bara du som kan svara på.

Detta är givetvis inte någon uttömmande lista men den kan förhoppningsvis fungera som exempel på i vilka banor du kan tänka. Om det gör det enklare kan du även ta med dig anteckningsblock och penna, det mänskliga sinnet tenderar att vara flyktigt så det kan hjälpa dig att hålla koll på vad du tänkt samt upptäcka om det finns hål i ditt resonemang. Försök inte heller besvara allt på en gång utan gör det i sessioner - att lära känna sig själv är på flera sätt svårare än att lära känna andra - och bryt av med att göra annat. Du lär aldrig känna någon annan person på en kväll så varför skulle du lyckas med dig själv där själsdimensionen är oändligt mycket djupare?

Hoppas att något av detta hjälper dig att komma underfund med vad du faktiskt vill och hur du ska göra. Kom bara ihåg att det inte är fel att vara osäker, det visar bara att du är klok och att du tar ditt liv och dina val på högsta allvar.

Lycka till!