torsdag 18 augusti 2011

UnderbaraClaras morotsbröd

Jag tänkte bjuda på receptet på mitt favoritbröd, som jag fått från UnderbaraClara. Det är ett enkelt bröd, som smakar helt underbart (får man kalla det smakorgasm?) såväl nybakt som uppvärmt från frysen. Klarar sig ett par dagar i rumstemperatur. Perfekt till frukost, mellanmål, till maten eller som picknickmacka.

5 dl mjölk, fingervarm
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3 stora, finrivna morötter
1 tsk salt
3 msk honung
10-12 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
2 msk skalade sesamfrön
2 msk hela linfrön

Knåda ihop alla ingredienserna i en skål, till en lös deg. Låt jäsa i 30 minuter. Häll upp och tryck ut degen i en långpanna. Markera rutor med hjälp av en kniv och nagga degen försiktigt med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under en handduk. Grädda sedan i ca 15 minuter på 220°c.

Allra bäst smakar brödet när det är precis nybakt, och med en klick smör och lite lemon curd på. Jag bugar och bockar till Clara!

Såhär härligt sväller degen under jäsningen!

With a smile,
Matilda

Inga kommentarer: